Загальна кількість переглядів сторінки

субота, 26 грудня 2015 р.


Запрошуємо Вас стати віртуальними гостями 
нашого свята до Дня ІМЕНИННИКА
18.12.2015.







СВЯТКУВАННЯ ДНЯ НАРОДЖЕННЯ НА РУСІ. 
ТРАДИЦІЇ ТА ПРИКМЕТИ
Слов'янські повір'я свідчать, що, коли людина з'являється на світ, до її колиски приходять три духи: Горе, Недоля і Кручина та насилають на дитину страждання. Вони не щадять ні бідних, ні багатих. Ось тільки вони - солодкоїжки і якщо біля колиски новонародженого або в тій самій кімнаті поставити блюдце з медом, солодку булочку і чарку з червоним вином, то Горе, Недоля і Кручина накинуться на солодощі та пощадять новонародженого.
 Згодом злісні духи щороку наближаються до столів людей, які святкують день народження, щоби нашкодити. Тому на столі обов'язково повинні бути мед або медовуха, солодкі пироги і червоне вино.
З появою злих духів пов'язана прикмета, за якою не можна відзначати день народження раніше чи пізніше, а тільки в той день, коли народився. Адже якщо святкування переносять, то Горе, Недоля і Кручина, з'явившись до святкового обіду, залишаться голодними.
Після того як злі духи поласували і забралися по своїх демонічних справах, до новонародженого прибувають добрі духи: Воля, Доля та Услада. Вони величні, прекрасні та ніколи не поспішають, тому злі духи завжди і встигають накапостити раніше. Але не варто думати, що якщо Воля, Доля та Услада прийшли, то відразу обдарують новонародженого заступництвом. Їх заступництво ще потрібно заслужити.
Для цього іменинник повинен бути гарно одягнений, бажано в червоний колір. У кімнатах повинні панувати чистота і порядок, звучати музика, а сам новонароджений - перебувати в прекрасному настрої. Якщо він засмучений чи сердитий, то, подивившись на похмуре обличчя, духи можуть піти. Звідси і прикмета, що в день народження не можна віддаватися сумним думкам і сваритися.
Існує й інша прикмета: якщо іменинник не подякує гостям, то добрі духи можуть не послати йому прибутку. Раніше існував звичай, за яким той, хто святкує день народження, повинен був зробити кожному гостю подарунок.
ПИРІГ ||| Над головою іменинника розламують пиріг. Крім удачі цей обряд приносить гроші, прибуток, здоров'я. Пиріг потім не їдять. В давнину після свята його віддавали убогим або несли на перехрестя. Справа в тому, що, за повір'ями, ліворуч у людини мешкає злий дух, а праворуч - добрий. Перехрестя - місце їхньої зустрічі, і обидва отримають там свою половинку пирога.
ПРИВІТАННЯ ||| Традиція, що змушує вислуховувати безліч привітань у день народження, відноситься до часів, коли біля колиски новонародженого було потрібно багатослівно захоплюватися: "Розумний, красивий, щасливий"... Таке вихваляння малюка було замовлянням на удачу: не нахвалиш - зросте нещасливим. Дорослому в день народження також необхідно чути добрі слова на свою адресу. Найкраще - у віршах, бо рими і ритм набагато активніше залучають позитивні енергії, ніж коротке побажання: "Успіху тобі та здоров'я".
СВІЧКИ ||| "Коли народилася людина, на небі запалюється нова зірка, щоб освітлювати їй шлях", - свідчить повір'я. Зірка - символ душі людини, надія і сила, що веде за собою. Це дух-охоронець, який оберігає від нещасть, дає сил до життя і виконує заповітні бажання. На землі символом провідної зірки є полум'я свічки. З цим переказом пов'язаний звичай запалювати на день народження свічки і гасити їх, своїм диханням, загадуючи бажання. Кількість свічок, рівне числу, скільки вповнюєтсья років.
Свічки, розташовані по колу, створюють "кільце сили" і наділяють енергією, необхідною для виконання бажання.
ПОДАРУНКИ ||| Ні в якому разі не можна купувати подарунок самому собі, а потім віддавати його комусь, щоб людина подарувала ніби від себе. Це стирає енергію удачі, закладену в кожному подарунку.
 Існують речі, які дарувати заборонено, оскільки це може призвести до нещастя. Іноді буває, що гості, спеціально чи мимоволі, своїми подарунками можуть завдати винуватцеві події "енергетичного удару". Щоб нейтралізувати негативну дію такого подарунка, необідно його ніби купити, викупити, віддавши за нього непарну кількість копійок. Але можна і посилити вплив, сказавши при цьому про себе, до того як взяли подарунок у руки: "Що мені принесли, собі забрали". До сліз і неспокою - дарувати носові хустки, зубні щітки, мило, мочалки, щітки, швабри, пральний порошок та інші миючі та засоби чищення.

І ще: ||| Пам'ятайте про те, що під час святкування дня народження імениннику не можна двічі переодягатися. Коли виникає потреба змінити одяг? Коли його забруднили! На думку екстрасенсів, одяг брудниться тоді, коли в ауру новонародженого "проникла чужа негативна енергія". Щоб уникнути недоброго впливу, треба плюнути три рази через ліве плече і шепотом вимовити слова: "Не до біди, а до добра".
Безумовно, в день народження ні в одній з ваз не повинно бути парної кількості квітів. А непарна кількість піднесе імениннику зміни на краще в його долі, вдале подолання труднощів.
||| Розбитий під час святкування посуд викидають не раніше, ніж коли останній гість покине будинок. Цей звичай пов'язаний з уявленням про те, що розбитий посуд та сіль, що перевертається, означає, що хтось із гостей приніс із собою біду. Тому негайно після відходу останнього гостя розбитий посуд виносять з дому, щоб разом з ним покинули будинок і неприємності.
|||  До сварок - дарувати гострі, колючі та ріжучі предмети, у тому числі вилки, бритви. До розлучення - дарувати годинники, декоративні водяні та пісочні.
Але, якщо за такі дари буде віддано п'ять копійок то прикмети можуть і не подіяти. Але все-таки краще пам'ятати, що день народження - дуже важливе свято тому варто дарувати імениннику лише те, що ні в якому разі не принесе зла!
||| У день народження людині не можна ні займати грошей, ні давати в борг. Згідно з народним спостереженням, "в борг даєш - своє віддаєш (мається на увазі благополуччя), в борг займаєш - чужу біду приймаєш".
||| Не можна справляти день народження заздалегідь або пізніше дійсної дати. Не справляють багатолюдно для чоловіка сорокаріччя, для жінки п'ятдесят три роки, для дитини тринадцять років. Ніколи не кличуть гостей в кількості 9 дев'яти, 13 тринадцяти, 18 вісімнадцяти, 21 двадцяти одного, 50 п'ятдесяти, 99 дев'яноста дев'яти і 100 ста чоловік. Ці числа скорочують життя імениннику.
                                             Слава Роду,
Слава Предкам нашим!








Як святкують день народження в різних країнах світу
У це важко повірити, але в давні часи день народження могли святкувати тільки самі знатні люди. Традиція святкування відноситься ще до Стародавнього Єгипту, де день народження мав право святкувати виключно фараон-чоловік. У Європі тільки до XII століття відзначати цей день могли знатні люди, але з часом таким правом стали володіти і всі інші. Розповімо, як святкують день народження в різних країнах світу.
1.  Аж до XIX століття словянські народи святкували дні народження. Проте більшою популярністю користувалися іменини, коли гостей пригощали короваєм, пирогами і калачами, водили хороводи і співали пісні.
2. У Німеччині традиція святкувати день народження зародилася в XII столітті. Саме звідси сталася традиція задування свічок на святковому торті. Тільки торт із запаленими свічками видавався людині вже з ранку, свічки горіли цілий день, і тільки ввечері після святкової вечері можна було їх задути і загадати бажання.
3.  У Великобританії на день народження прийнято розсилати запрошення заздалегідь, за два місяці. У святковий пиріг британці кладуть монетку на щастя і як символ багатства. Крім того, люди, які святкують 80, 90 і 100 років з дня народження, отримують особисте привітання від королеви.
4.  У Данії в день народження дитини батьки вивішують у вікні прапор, який символізує радісна подія в родині.
5.  У Голландії з особливим розмахом святкують 5, 10, 15, 20 і 21 рік з дня народження. А в школі імениннику-учневі видають яскравий картонний капелюшок і прикрашають його стілець стрічками і кульками.
6.  У країнах Латинської Америки особливим днем народження вважається п’ятнадцятиріччя дівчини. У деяких регіонах у цей день вона отримує право вперше надіти туфлі на підборах. Також дівчина танцює перший вальс з батьком.
7.  У Японії святкують день народження дітей тільки по досягненні ними трьох, п’яти і семи років. У цей день діток наряджають в новий одяг і ведуть до храму. Подарунки ж дорослим прийнято дарувати в 60, 70, 79, 88 і 99 років.
8.  У Китаї на день народження дитини влаштовують велике свято, основною стравою якого є локшина — символ довголіття. Крім того, іменинник дарує гостям і друзям квітку лотоса, що символізує щасливе і безтурботне життя.
9.  У В’єтнамі день народження прийнято відзначати в Новий рік, який називається «тет». Цього дня всі жителі, незалежно від дня і місяця народження, додають до свого віку ще один рік.
10.   У Ірландії на день народження існує традиція, схожа з смиканням за вуха. Тільки тут іменинника перевертають вниз головою і вдаряють об підлогу по разу за кожен прожитий рік і ще по разу — на щастя.
11.   На Ямайці іменинника в знак того, що він став старше, посипають «пилом століть», роль якої зазвичай виконує мука. Друзі та гості завжди намагаються посипати винуватця торжества несподівано і з засідки.

12.   У Мексиці прийнято розбивати традиційну піньяту. Це картонна або паперова фігура тварини із стрічками, яку наповнюють солодощами і підвішують або в приміщенні, або на вулиці на дереві. Імениннику видають палицю, зав’язують очі і розкручують. Після цього він повинен розбити піньяту, щоб дістатися до солодощів.




















         З приходом дитини в цей світ, батьки наділяють її іменем ангела-охоронця чи то на честь батька, дідуся, бабусі. Чому? Саме по тій причині, що дитина наслідуватиме долю тої людини, в честь якої була названа. А за характером звісно всі діти різни.
А чому?  
  

Звичайно, однією із причин є те,  що різні люди мають різні знаки зодіаку.



Давайте  ж нагадаємо, які ж знаки зодіаку вхожі до нашого свята.
БЛИЗНЮКИ (22 травня - 21 червня) - вони розумні, мають інтуїцію, схильні до мистецтв, безкорисливі. Під знаком Близнюків народжується багато людей розумової праці. Близнюки можуть працювати артистами, журналістами, видавцями, секретарями, працівниками пошти, бухгалтерами, письменниками.
РАК (22 червня - 23 липня) - добрі, жагучі, чутливі, мають розвинені художні здатності й здатні змусити навколишніх себе любити. Рак має гарний інтелект, неймовірну пам'ять. Гарні в роботі, пов'язаній із дітьми. З них виходять гарні фахівці з розведення коней, собак, персонал дитячих садків, зоопарків, цирків, дитячі психологи, психіатри, акушери, няньки.
ЛЕВ (24 липня - 23 серпня) - натури сильні, містичні, палкі, не люблячі самітності й примуса. Розум сполучається із силою. Вони хочуть керувати, вести, вселяти, дарувати удачу, засипати подарунками, захищати, розважатися.
Леви - гарні ювеліри, водії таксі, дипломати, політики, артисти, власники галерей, театральні постановники, декоратори, режисери, атлети, директори, голови, президенти, адміністратори.
В літературі описується, що діти народжені під знаком Раку самі рухливі діти.
ДІВА (24 серпня - 23 вересня) - мають почуття гармонії, соромливі, скромні.
З Дів виходять гарні доктори, фармацевти, ветеринари, працівники невідкладної допомоги, акушери, масажисти, інженери, хіміки.
ТЕРЕЗИ (24 вересня - 23 жовтня) - ніжні, доброзичливі, мрійливі, розсудливі, люблять смачно поїсти. Терези за професією - модельєри, декоратори, продавці предметів мистецтва, антиквари, агенти в справах продажу книг, театральні агенти, юристи, судді.

СКОРПІОН (24 жовтня - 22 листопада) - натури сильні й жагучі, ініціативні, із силою волі, шляхетні, великодушні, здатні до медицини.



















З нетерпінням чекатимемо на наступне святкування!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар